Да бъдат ли заклеймени Петър Дънов и Ванга? Дебатът се появи в общественото пространство, след като йеромонах Висарион заяви, че подготвя книга, в която двамата буквално са анатемосани.

В „Тази сутрин” той заяви, че целта е да бъде разграничено истинското християнство от окултното, както и да се получи обществен дебат по темата. „Трябва да се чуе гласа на църквата. Да не се промиват мозъците на хората с думите на антихриста Дънов и врачката Ванга”, категоричен бе свещеникът.

Макар и след смъртта на двамата, по думите му църквата трябва да се бори с оставеното от тях „заразно” наследство: „Когато има духовни проблеми, тя трябва да изкаже своя глас”.

Начинанието на йеромонах Висарион бе коментирано от Иван Гарелов така: „Трябва да имаме предвид, че той работи в друга обстановка - Света Гора. Там за да отидеш, трябва да си фанатик. Но едно е сигурно - от него Паисий няма да излезе”.

Отец Евгений Янакиев от Сливенската епархия обаче не се съгласи с мнението му, тъй като „в православието фанатизъм няма”. Според него книгата има за цел да просвети хората какво е Ванга и какво е Дънов.

Той отрече да става въпрос за анатемосване, а просто за превантивна мярка, която да покаже на християните да не следват думите им.

„Ванга е оръдие на злия дух. Тя е посредник между хората и злите духове”, заяви отец Йоан Петров – също от Сливенската епархия. Двамата свещеници казаха още, че подетата инициатива е начин да се възроди вярата и да се обединят хората.

Иван Гарелов отбеляза, че Българската православна църква е имала два големи шанса да се обедини – след падането на комунизма и през 2002 година при приемането на новия закон. И двата са приключили с разкол, допълни той.

„Сега църквата стана активна. Не ми допада обаче, че е активна по въпроси, които разделят отново хората”, заяви журналистът.

Свещениците определиха като виновник за разделението „хора от старата генерация, които пречат на църквата”. На въпрос какво прави тя за бедните, свещениците отговориха, че социалната дейност остава по-назад, защото основната е да просвещава.

В разразилата се дискусия Иван Гарелов откри и борба за наследството на БПЦ.