
Според производителите, скоро у нас няма да останат лозя, тъй като изкупните цени са ниски, а отглеждането на грозде - скъпо.
Семейство Попови има лозя край бургаското село Ветрен. Произвеждат луксозни сортове за бяло вино. Продават на винпрома и получават по 45 стотинки на килограм. Преди две години са взимали и по 70 стотинки. Попови произвеждат десертно грозде. Казват им, че за него няма пазар.
Люба Попова твърди, че навремето е имало пазари. Целият масив е бил насят с десертно грозде, а сега няма какво да го правят.
Според нея, няма никаква печалба. жената казва, че едва ще си покрие разходите за оранта и препаратите. Попова продава кило грозде за 50 ст., а в магазина струва два лева.
Дори и производителите на скъпи сортове като мерло, не са доволни от цените. Дават им 40 стотинки на килограм.
Производителите на евтини сортове продават продукцията си на частно. Така взимат с по 10 стотинки повече на килограм, отколкото биха получили от винпрома.