Здравните власти признаха, че през изминалата година Фондът за трансплантации в чужбина е върнал в държавния бюджет почти 5 милиона лева и е изпратил за трансплантация един единствен пациент. В същото време стотици българи чакат животоспасяваща операция
bTV предупреди за проблема още през октомври. Болниците извършили трансплантации в България пък се оплакаха, че Министерството на здравеопазването не им плащало.

Диабет и бъбречна недостатъчност отвеждат Диляна Кенанова във Фонда за трансплантация в чужбина, където официално кандидатства в началото на ноември.

„Очаквах, че до към началото на декември ще получа отговор, но разбрах, че комисията не се е събирала през декември, и в последствие разбрах, че се е събирала чак на 27 януари”, каза Диляна.

Получава отказ. Мотивът - трансплантацията може да бъде извършена в България. Но според Диляна, комисията не е разбрала за каква точно трансплантация кандидатства, защото трябва да й бъдат присадени последователно бъбрек и панкреас. Подава молба за преразглеждане и започва отново да чака.

Докато чакат в България 9% от пациентите в листите са починали. На фона на голямото чакане, през изминалата година фондът е усвоил едва 300 хиляди лева. Като причина директорът София Мутафчийска изтъква нежеланието на чуждите болници да приемат български пациенти, заради натрупано недоверие към източноевропейците. А и фондът нямал достатъчно служители - самата Мутафчийска преговаряла с чуждите болници. Според нея дори един изпратен за лечение в чужбина човек оправдава съществуването на фонда.

През последните години извършените трансплантации в България се увеличават. Но чакащите са стотици. За направените трансплантации, пък се оказа, че здравното министерство не е платило на българските болници.  

„Вече тихомълком между сестрите съществува едно напрежение, при следващи трансплантации те могат и да откажат да работят”, каза проф. Петър Панчев, трансплантолог, Александровска болница.