Експлозия при бензиностанция в Русе снощи отне живота на двама млади мъже. Още трима са пострадали. Настанени са в русенската болница с изгаряния. Няма опасност за живота им. Подробности за инцидента от Марина Цекова:

Експлозията е възникнала под земята при поправяне на цистерна до бензиностанцията, която все още не е започнала работа. Свидетели твърдят, че двамата млади мъже са загинали от задушаване.  Причините за инцидента все още се изясняват.

Малко преди 21.30 часа на тел. 112 е получен сигнал за възникнал взрив на бензиностанция. Веднага към мястото се отправят екипи на спешна помощ, полиция и пожарна. Минути по-късно равносметката е трагична.

"Три лица с обгаряния по лицата и телата около гръловината на подземния резервоар, двама от пожарникарите влизат вътре в цистерната, където в силно задимена среда откриват телата на две починали лица", съобщи Светослав Първанов, директор на ОД на МВР – Русе.

Взривът е възникнал в подземна цистерна за лесно запалими течности. Цистерната е била празна и служители на фирма са извършвали почистване от натрупани отлагания на съхраняваните материали в нея. Първият загинал от взрива е 35-годишен мъж, който е бил вътре. След взрива е влязъл още един работник на 20 години, който също загива.

"По всяка вероятност се касае за трудова злополука при почистване на резервоар, който е съдържал бензин с техническо средство, което тепърва се налага да установим от какъв вид е, на какви изисквания трябва да отговаря, дали е в резултат на възникване на техническа неизправност или някаква друга причина”, допълни Светослав Първанов.

Пострадалите хора са откарани с различна степен на обгаряния в русенската болница. Двама от пожарникарите, извадили телата, са били обгазени и на тях също им е оказана медицинска помощ.

Хората които са били наблизо са чули взрива, но паника не е имало.

Заради намиращия се наблизо панаир много хора са помислили, че шумът от взрива е вид атракция. По случая е образувано досъдебно производство. На този етап

нарушения, извършени от работниците, не са констатирани,

информираха от Инспекцията по труда. В този случай работодателят е бил длъжен да предостави ръкавици, защитно облекло. По свидетелските показания - имало е ръкавици, но няма данни работодателят да ги е предоставял. Т.е. не са предоставяни срещу подпис от работниците. Това съобщи за bTV Ирена Николаева от Инспекцията по труда.

Преди почистването на цистерната и по време на самото почистване работодателят е бил длъжен да осигури свеж въздух в съд, който е затворен. Това не е направено. Не са предоставени документи за извършените инструктажи, допълниха още от Инспекцията.

Самата цистерна е следвало да бъде обработена с азот, за да бъдат неутрализирани всякакви химически субстанции, които са били в нея, но това също не е извършено.