Две новородени починаха в германска болница, а други 5 са в критично състояние. Причината за трагедията се оказа заразена с бактерии интравенозна храна.

Общо 11 деца бяха заразени по време на интравенозно хранене в болница в германския град Майнц. Две от тях - едното на 8 години, а друго на 2 месеца - починаха в неделя. Интравенозното хранене е индивидуално за всяко дете.

"Разследването е насочено срещу непредумишлено убийство. Имаме две мъртви деца и присъдата за това е до 5 години. Има и 4 деца, които са били заразени с бактерията, но са  оцелели. Присъдата за това е до 3 години”, съобщи прокурор Клаус Петер-Мит.

Починалите бебета са били в интензивно отделение, с тежки заболявания още от раждането. Останалите са подложени на лечение с антибиотици и докторите се борят за живота им.

"За щастие почти всички са по-добре. Въпреки това, едно дете е в тежко състояние и много вероятно е да почине. Но то и преди е било много болно. Много важно е да намерим причината, за да предотвратим бъдещи инциденти”, съобщи директорът на детската болница в Майнц Норберт Пфайфер.

Здравните власти все още разследват как бактерията е попаднала в храната на децата. Предполага се, че е станало още при приготвянето й във фармацевтичния център на болницата.