Девет войници от международните сили под командването на НАТО в Афганистан загинаха при разбиването на хеликоптер в южната част на страната. Това съобщиха ИСАФ в изявление, цитирано от световните агенции.

В текста се уверява, че няма данни катастрофата да е причинена от вражески огън. Не се уточнява нито мястото на разбиването на хеликоптера, нито националността на жертвите. Посочва се само, че са били ранени двама чуждестранни военнослужещи, афганистански войник и цивилен американец.

Те отбелязват, че с най-малко 529 дадени жертви до момента, 2010 вече е най-смъртоносната година за международните сили в Афганистан от началото на конфликта в края на 2001 г. Досега най-смъртоносна бе 2009 г. с 521 загинали чуждестранни военнослужещи. Статистиката отчита непрекъснато увеличаване на загубите на натовските сили. ИСАФ са дали 60 жертви през 2004 г., 131 - през 2005 г., 191 - през 2006 г., 232 - през 2007 г., и 292 - през 2008 г. Огромната част от загиналите в Афганистан общо 2097 чуждестранни военнослужещи са американци.

От една година, на фона на рязкото нарастване на жертвите, общественото мнение в четирийсетината държави, които имат контингенти в състава на ИСАФ, се настрои враждебно към присъствието на войници от съответните страни в Афганистан. В резултат някои партньори от коалицията изтеглиха своите войници или обявиха, че ще го направят.

Президентът на САЩ Барак Обама съобщи в началото на тази година, че американските военнослужещи ще започнат да напускат Афганистан през лятото на 2011 г. Наблюдатели и експерти обаче се съмняват, че афганистанската армия и полиция са достатъчно многобройни и добре подготвени, за да могат да поемат отговорността за сигурността през следващите няколко години.