Приемането на маргарин, обогатен с Омега 3 мастни киселини, не променя състоянието на пациенти, прекарали инфаркт, са заключенията на 40-месечно проучване върху над 4 800 пациенти.
Консумацията на малки дози Омега 3 мастни киселини успоредно със съответните лекарства не е намалила забележимо риска от повторен сърдечен инфаркт или други сърдечно-съдови болести при наблюдаваните пациенти, съобщиха холандски изследователи днес.
Откритието е разочарование за гиганта Юниливър, който е разработил използваните в проучването маргарини, и повдигна въпроси около ползата от Омега 3 киселините, за които предишни проучвания твърдяха, че подобряват състоянието на сърцето.
Мъжете и жените, участвали в проучването, са били на възраст между 60 и 80 години и са били претърпели инфаркт преди около четири години.
Все пак, лекарите едва ли ще променят клиничната си практика, отбелязва агенцията. Много от тях предписват Омега 3 капсули с рибено масло за намаляване на триглицеридите - мазнини, движещи се с кръвта, които могат да причинят запушването на артерии.
