Наредбата казва ясно - щом искат клиентите им да пушат, собствениците на големите ресторанти и заведения трябва да направят спешни преустройства.
Собствениците на заведения трябва да отделят пушачите от непушачите в отделни помещения с плътни прегради, които да спират тютюневия дим. Освен че в помещенията, където ще се дими, трябва да има работещи вентилационни системи, собствениците трябва да закупят и монтират големи светещи табели с надпис "Вентилацията работи".
Цветан Тренчев е собственик на пъб-ресторант в столицата. Той е инвестирал десетки хиляди във вентилационна система и ще покрие новите изисквания. Но много други заведения нямат избор и ще забранят пушенето.
"Има помещения с една зала, където ще се затрудни потокът на хора, предполагам че ще има противоречия и с ХЕИ, пожарна, защото самите институции не си координират добре нещата помежду им, така че при някои колеги това ще доведе до много сериозни затруднения”, смята Цветан Тренчев.
Глобите за заведенията, които не изпълнят изискванията стигат до десет хиляди лева.
Алтернативата е, ами казват „Нямам възможност да правя сега подобрения, нямам пари, нямам възможност да купувам и преустройвам, криза е, ще го направя след две години, въпреки че заведението ми е голямо”. Значи до тогава няма да се пуши. Затова не сме дали никакъв преходен период”, каза Маша Гавраилова.
"В едни условия на криза, където сега имаме спад на оборотите с 30 и 40 процента, мисля че тези инвестиции и задължения ще ни създадат доста сериозни затруднения”, коментира Цветан Тренчев.
Според Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация наредбата е неизпълнима.
Новите изисквания не се отнасят само за малките ресторанти и кафенета с площ до 50 квадратни метра, както и за нощните барове и дискотеки. Собствениците сами ще решават може или не може да се пуши в тях.