Данните са от проучване на Гражданска асоциация за обществена телевизия. Проучването беше представено на дискусията "Моделите на поведение, които телевизията внушава у подрастващите".

В анкетата са участвали 80 ученици. Резултатите показват, че Би Ти Ви е тяхната предпочитана телевизия.

Според психолозите, съвременните българските деца се оформят като личности в една сложна ситуация. Първо, защото живеят в общество в преход, в което старите ценности са отречени, а новите още не са утвърдени, и второ, те са във възраст, когато са най-податливи на внушения.

Психоложката, доцент Божинова, е анкетирала 160 деца. Всяко пето от тях отговорило, че за него агресията, показвана по телевизионния екран, е печелившата форма на поведение.

На Запад на децата често им се забранява да гледат телевизия. Доцент Божинова обаче препоръчва друго решение на българските родители -да не ги държат под похлупак, а "дозирано да им дадат възможност да опитат и да си изградят защита".
Чрез разговори и коментари за видяното по телевизията житейският опит на родителите внася необходимите корекции в телевизионния опит на децата.

Според психолозите, когато медиите показват на подрастващите си зрители как да отстояват мнението си и да постигат целите си, без да вредят на околните, те могат да стимулират така наречената положителната агресивност у човека.