На 8 януари тази година Краля на рока Елвис Пресли трябваше да навърши 75 години.

Превърнал се в легенда още приживе, със смъртта си Елвис Пресли става иконата на 20 век. Коронован от света като Краля на рока, той е обявен за един от символите на Америка от самия президент на САЩ Джими Картър, разказа в репортажа си Ростислава Генчева.

75 години след неговото рождение почти няма неизследван период от живота  му – успехите, песните, филмите, участието му във войната, жените, любовта му към Пресила, раждането на Лиса Мари, раздялата им, тъжните и щастливите моменти, наркотиците... всички са описани в над 3000 тома и безброй публикации.

Малките несъответствия около смъртта му и погребението – един закупен билет до Аржентина в същия ден на име, което Елвис е използвал, когато е искал да остане анонимен при пътуване, все още са причина много хора да вярват, че той е жив. Така започват да се появяват свидетелства, че е видян да кара трамвай, да си купува обувки или да яде хамбургер. Цялата тази мистерия става причина за създаването на музея „Елвис е жив” в щата Мисури.

Малко известен факт е, че Кралят е имал брат близнак, който умира веднага след раждането. И до днес феновете му вярват, че живее със самоличността на брат си някъде по света. Преди няколко години една букмейкърска къща, по идея на режисьор на документални филми, обявява награда за всеки, който изпрати доказателства за това. И независимо, че не се появява нито едно, митът за него продължава. Вещите му се продават за милиони на търгове. Той чупи рекордите все още, като един от най-продаваните и продуктивни музиканти на нашето съвремие. А неговите имитатори изграждат върху името му собствените си кариери и слава.

Всяка година на рождения му ден (8 януари) и около датата на смъртта му (16 август) хиляди поклонници от цял свят се стичат в Мемфис за да му отдадат почит. И независимо, че за първата си изпята песен пред публика още като дете, печели 5 долара и една обиколка на въртележката, Елвис се превръща в една сбъдната американска мечта и покорява света с енергията, изключителния си глас и харизматичното си присъствие. 30 години след неговата смърт името на Краля на рокендрола е преди всичко печеливша индустрия.

В България един човек вече доста години се старае да поддържа легендата за Елвис жива. Това е известният имитатор на Краля – Цецо Елвиса, който предпочита да мисли за себе си не като имитатор, а като интерпретатор на Елвис, като човек, който прави това, което Елвис би правил, ако беше жив.

По случай 75-годишнината от рождението на Елвис, неговият последовател заминава за Норвегия и там, с помощта на норвежки продуценти, записва две песни за рождения ден на Краля. Песните са звучали на 8 януари по време на тържествата в памет на Краля в Щатите. Цецо Елвиса сподели, че заедно с продуцентите са решили текстовете на песните да са съставени от заглавия на песни на Елвис. Така се „раждат” “Blue, blue, blue” (защото над 36 песни на Елвис започват с Blue) и “Want you”. За песните Цецо получава специални поздравления от Пресила и Лиса Мари.

Двете авторски песни на Цецо Елвиса не са единственото, с което последователят на Краля ще отбележи годишнината от рождението на Елвис. Изпълнителят обяви, че стартира клубно турне, което започва утре вечер в столичен пиано бар, а следващото участие е на 7 април. Желаещите да присъстват на събитията, могат да намерят информация за датите на турнето във Facebook под името "One Night With Elvis”.

Когато не е "Цецо Елвиса”, Цецо отново се занимава с музика и и със записите на авторски парчета. "Аз издадох авторски албум, правя си участия с авторските песни, отделно с Елвис. Пътувам много в чужбина. Занимавам се предимно с музика. Снимах се в един филм, който скоро ще излезе по екраните "Мисия Лондон”, разказа Цецо.

Въпреки автрските си проекти обаче, Цецо споделя, че хората харесват и си търсят Елвис, затова и той продължава да го интерпретира. За зрителите на bTV Цецо Елвиса разкри една малко известна подробност за секссимвола на миналото столетие "В България много малко хора знаят, че Елвис е бил с тъмно руса коса и цял живот се е боядисвал черен, за да изпъкват повече сините му очи и да бъде по-секси.”