На пръв поглед гръбначни изкривявания са "невидими". Затова лесно се  пропуска моментът, когато само с упражнения може да се коригира изкривяването. Каква доброволна инициатива са поделиха детските ортопеди от "Пирогов" разказва д-р Вергиния Николова.

Д-р Атанас Кацаров и неговите колеги от Детска травматология в болницата "Пирогов" преди година обсъждат идеята за профилактични прегледи на децата в домове без родители. Началото е поставено. Детският ортопед измерва и отбелязва теглото на децата. Оценява по няколко показателя дали има изкривяване  на гръбначния стълб. На плантограф определя има ли плоскостъпие.  

Профилактичните прегледи за гръбначни изкривявания при децата, особено в ранна датска възраст, са изключително важни. Те предизвикват т.нар. "сколиоза” - това е изкривяване на гръбнака с изключително тежки последствия.

"Нашата програма е с цел да предпазим децата не само от сколиозата, а и от другите вродени или придобити деформитети - плоскостъпие, цялата стойка, как се движи, криви крачета, тесен гръден кош. Дали имат нужда от добавяне на калций в диетата или от физически упражнения", обяснява д-р Кацаров.

След прегледите специалистът прави заключение кои деца имат ортопедични проблемни и конкретните препоръки към тях. При леките степени на сколиоза упражненията и плуването имат ефект. Следващият етап е носенето на корсет. В тежките степени де стига до оперативно лечение.

"Ние сме щастливи, че децата ще получат освен всички профилактични прегледи и това, защото ще предотвратим някакви гръбначни изкривявания, които трудно биха се доловили, ако няма такива изследвания. И сме благодарни за тази програма, която обхваща и нашите домове”, отбелязва д-р Маргарита Джурелова,директор на дом "Св. Ив.Рилски".

"Това е ценното за по-нататъшното развитие на детето и цялата информация за евентуалните родители, които са решили да го осиновят. Не трябва да се гледа на тези деца  като на деца с някакъв дефект и колкото по-рано бъде хванат такъв вид заболяване, толкова по-добре. Това е и нашата цел”, категоричен е д-р Кацаров.

Вярвам, че инициативата ще бъде подета не само от работещите колеги, но и от шефовете на отделения, на клиники и на болници, допълва той.

Ортопедите препоръчват за гръбначни изкривявания децата да бъдат преглеждани два пъти годишно, а тези с деформитети да бъда наблюдаване през всеки сезон.