Жителите на квартала подготвят протести, за да не допуснат доизграждането на бетонната стена.

Всяка сутрин някое от децата поглеждат през прозореца, но не виждат небето, а четириметровата бетонна стена.

"Епа, стената си виждаме, какво може да видиме. Епа, добре е слънце да виждаме, ама като са сложили тия работи, какво", примирява се Софийка Сашева от квартал "Изток" в Кюстендил.

Отвъд оградата е пътят за македонската граница, част от коридор номер 8.

Продължението на тази ограда ще бъде 4 метра високо, ще затвори това кръстовище и ще стига чак до онази табела.

Така пътуващите изобщо няма да знаят, че зад оградата живеят хора.

Хората от квартал "Изток" разказват, че оградата била започната преди две години. Сега обаче начинанието ще бъде доведено докрай. Това, според кмета, е за сигурност на шофьорите и на ромите. А оградата била плътна и висока, за да спестява на ромите шума и праха от движението.

"То е добро за тях, но те не го разбират, защото са подстрекавани от хора, които имат други интереси във връзка с този околовръстен път", казва Кирил Алексов, кмет на Кюстендил.

"Те изведнъж станаха много загрижени за нас, че ето виждате ли, ние правиме това и се грижим за вашите деца, за вас самите. Само ще ви направим една бетонна стена, малко по-височко, но нищо", споделя с ирония Александър Илиев от сдружение "Нево дром" - Кюстендил.

Преди три години ограда около ромски квартал в Чехия създаде проблеми на правителството в Прага и след международен натиск бе разрушена. Тази ограда е тема само в Кюстендил. От другата страна на квартала е жп линията към Македония.

"Дали след време като тръгне магистралният път, като тръгне вече коридор номер 8 и жп линията, дали тези хора пак ще измислят някакви стени да ни сложат. Но, този път няма да дадем да го направите това", категорични са жителите от кв. "Изгрев".

Ромите ще протестират мирно срещу доизграждането на стената. Някои са изгубили надежда, че могат да променят съдбата си.
"Какво можем да говорим ние. Они кога си решават сами, си го правят", казват те.