Освен на път към почивката си, летовниците трябва да са внимателни и по време на ваканцията. След данъчните, трудовите и Комисията за защита на потребителите, санитарните инспектори погнаха заведенията по Черноморието. От Държавния ветеринарно-санитарен контрол започнаха масови проверки.

ДВСК ще следи хотели, заведения и обекти за търговия на дребно. Проверява се хигиената, документите за произход и условията за съхранение на храните. Ресторантите не трябва да ползват продукти с изтекъл срок на годност.

- Не питаме, просто гледаме менюто, избираме и това, което ни харесва, го повтаряме и следващия път взимаме същото.
- В които заведения има повече хора, значи консумацията трябва да е по-голяма и зареждането е по-добро, да няма застояла храна, така поне се надяваме.

Управителката на едно заведение казва, че напоследък клиентите са по-информирани за правата си: „През тази година се забелязва повишено внимание при клиентите. 99% от хората, които сядат на масите, питат първо кое е най-прясното и по-точно коя е най-прясната риба”, заяви Анна Кулева.

„Извършваме проверка на продуктите от животински произход - дали са правилно съхранени при необходимите хладилни условия, дали имат етикет, дали се съхраняват в срок на годност”, каза д-р Диана Панова, гл. Инсп. ДВСК - Варна.

Инспекторите и общината проверяват и дали се спазва забраната за търговия с храни на открито. Откакто Варна остана без рибна борса, продавачи разпънаха сергии по тротоарите, край пазарите.

- Е, нямам разрешение (…) какво да правим, къде да работим, чакаме да стане борсата.
- Излизам само с една каса скумрия. Не продавам прясно, нищо друго не нарушавам. Знаем, че не може, ама в 3 часа излизаме следобед, по малко, поне за хляб да имаме.

„По силата на закона за храните продажбата на риба и други продукти от животински произход извън регламентираните обекти е незаконна и потенциално опасна за човешкото здраве”, допълни д-р Панова.