1 USD
1.83233 BGN
Петрол
Bitcoin
$67,420.5

Търговците от мола излизат на стачка

БГ Бизнес
 

Протестират срещу високите наеми, които плащат.

След бума на нови търговски центровe в София, в този сектор вече се отчита и негативна тенденция. Повече от половината магазини в един от големите молове в София останаха затворени за няколко часа днес, протестирайки срещу високите наеми, които плащат.

На фона на все по-големия брой новооткрити молове в един от най-големите търговски центрове затвориха магазините за няколко часа Търговците твърдят, че наемите изобщо не са съобразени с реалностите на пазара.

"Това в моментът е търговски комплекс с най-високи наеми и това на фона на икономическата криза, на всеобщо известния факт за намалялата покупателна способност на хората, на фона на десет затворени магазина и на 3 огромни мола, които бяха открити”, коментира Елеоора Стайкова, собственик на кино.

С около 30% са по-малко посетителите на киното в търговския център, сравнено с миналата година.

"Смятам ,че в криза негативите и трудностите трябва да бъдат поделени между собственика и между наемателите. Защото без нас това е просто една сграда. Защото ние сме клиенти на мола, а вие сте наши клиенти”, допълни тя.

С 50 на сто по-малко клиенти влизат в магазина за бижута

"Тук реално наемите са двойни или тройни, отколкото са в другите молове Аз плащам 130 евро на квадратен метър”, заяви Йорго Ендзиадис, управител на магазин за бижута.

Според администрацията на търговския център, наемателите на магазини е трябвало да предвидят, че пазарът може да тръгне и надолу и да са готови за това

"Голяма част от хората , които са се събрали, магазините са им на печалба и в момента се опитват да се възползват от ситуацията да видят дали няма да им се намали наемът. С организиране на стачни действия едва ли ще помогнат”, каза Георги Димитров, дир. "Консултиране и оценки”.

Ако не се разберат с управата на мола търговците ще продължат със стачката. Готови са дори да затворят магазините и за цяла седмица.  

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии