Тонове мъртва риба изпълниха един от заливите на бразилския град Рио де Жанейро. Това става за трета поредна година точно в началото на световноизвестния карнавал.
В Нова Зеландия екип от еколози работи непрестанно, за да спаси водната флора и фауна, след инцидент с танкер, превозващ петрол на няколкостотин метра от пристанището в Гисборн.

Бразилски служители по чистотата и рибари работят без прекъсване от вчера, за да отстранят част от 25-те тона мъртва риба, изпълваща лагуната Родриго де Фрейтас, в южната част на Рио.

Специалистите смятат, че рибата вероятно е измряла заради липсата на достатъчно кислород, причинена от високата температура на водата - достигаща до 30 градуса по Целзий, и прекомерното развъждане на морски водорасли.
Изследванията показват, че нивото на кислород във водата е само 1.4 милиграма на литър, при необходими 3 милиграма, за поддържането на живот.

Край бреговете на Нова Зеландия продължава изпомпването на товара на танкера "Джоуди Еф Милениум", който заседна преди четири дни само на няколкостотин метра от островното пристанище Гисборн.
Няколко тона от товара на 700-тонния танкер вече се изляха в океана, замърсявайки близките реки, крайбрежието и плажовете. Част от жителите на Гисборн бяха принудени да нощуват вън от домовете си заради невъобразимата смрад. Разливът създава опасност и за морската фауна.