КНСБ и КТ  “Подкрепа” оспорват Постановлението, с което от месец октомври се увеличи цената на тока и парното.

В жалбата си те посочват, че държавата е взела това решение без консултиране или сътрудничество със синдикатите и това е нарушение на Кодекса на труда.

Промяната в цената не е обсъждана и на заседание на Националния съвет по тристранно сътрудничество.

Това е грубо погазване на социалния диалог, категорични са адвокатите на КНСБ и КТ  “Подкрепа”. Те представиха извадка на Националният осигурителен институт, в която пише, че в малката потребителска кошница се включва и електроенергията.

Юрист-консултът на Министерския съвет пледира жалбата на синдикатите да не бъде разглеждана, понеже не е подадена от легитимната страна по това дело.

От синдикатите контрират, че са “активно легитимирани за това, не само в качеството ни на тристранен партньор в чл.3 от КТ, а също така и като граждани на Република България” и че всеки има право да сезира съда по въпроси, касаещи жизненото равнище.

Съдът ще се произнесе в законовия едномесечен срок. Решението му не подлежи на обжалване. Ако постанови, че жалбата на синдикатите е основателна, държавата ще трябва да върне на гражданите парите, събрани от увеличението на топло- и електроенергията.

Министерският съвет ще има възможността сам да реши по какъв начин да стане това.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!