Кредитното споразумение беше подписано днес от старши изпълнителния директор на банката и кмета Стефан Софиянски. Срокът за погасяване на заема е 30 години с 10-годишен гратисен период. Кредитът е гарантиран от държавата.

Средствата ще покрият консултантските услуги и основната част от строителството и доставката на оборудването. С парите ще бъде изграден вторият етап на метрото - от пл."Света Неделя" до бул."Драган Цанков". Отсечката е пет километра и минава през централната градска част. Заемът ще стигне за изграждането на осма метростанцията при Софийския университет и на девета - при Националното радио.
Общината ще поеме разходите за изграждането на метрото от "Драган Цанков" до Интерпред. Строежът на метрото в централната градска част ще бъде под археологическите разкопки. Дълбочината на тунелите е 20 метра.
Археологическите разкопки ще се съхранят по проект, който е наречен "Сърцето на града". Реално строителството на втория етап ще започне през 2003 година. Срокът за построяването на отсечката е три години, а пускането й в експлоатация трябва да стане през 2006 г. В края на тази година предстои да бъде пусната метростанцията в "Обеля".

Така трасето на метрото ще стане близо 10 км, а жителите на "Обеля" и "Надежда", ще стигат до центъра за 12 минути.