Италианската полиция не е успяла да открие на своя територия собственика на фирмата, подлъгала сънародниците ни с обява за работа. Само един от двадесет и осемте пострадали е поискал съдействие от посолството ни в Рим, за да се върне в България.

С групата за Милано е трябвало да отпътува и този 43-годишен софиянец. Обява във вестник го води до фирма "Еко тера". Там му предлагат да почиства повърхностния слой на почвата. За тази дейност може да избере Балканите, Португалия, страна от Западна Европа или Северна Америка. Условията: Заплата от 7 до 40 германски марки на час, работното време - до 10 часа, за фирмата остават 15 процента от припечеленото.


"Не изискваха никаква квалификация, нито чужд език, нямаше ограничение за възрастта, нито други уловия", разказва кандидатът за работа.

След интервюто кандидат-гурбетчиите заминават за медицинско в Унгария. Двадесетдневният подготвителен курс е в Милано. После се прибират в България и чакат назаначение за избраната страна.

29 българи, за които вече ви разказахме, са стигнали до Милано. Там обаче не са открили нито представител на фирмата, нито парите си. Според италианската агенция "АНСА" подлъганите са общо 2000. В началото на скандала името и телефоните за контакт все още стояха на бул."Витоша" 120. Днес и те са изчезнали.