Полицаите са проверили 18 търговски дружества, регистрирани в Румъния, като собственост на италиански гражданин подозиран във връзка с мафията.
Според агенция "Медияфакс" разследването може да придобие зрелищно развитие, тъй като членове на италианската мафия са инвестирали в Румъния, в миналото подпомагани от приближени до режима на Чаушеску. Сред посредниците е бил таен агент на румънското правителство.

При акцията са конфискувани документи от шест от компаниите на италианския гражданин Алабизо Роко. Това съобщи генерал Михай Стойка, началник на Отдела за борба с организираната престъпност и наркотрафика. В края на миналата година италианските власти информираха прокуратурата в Румъния за разследване за пране на пари от трафик на наркотици. Заподозрени по случая са Алабизо Роко, Антонио Кантера и Росарио Ранери, за които се предполага, че са свързани с криминални организации, съобщава агенция "Ромпрес".

Престъпленията са били извършени в Италия, а само прането на парите е ставало в Румъния, посочи генерал Стойка. Роко, който е все още на свобода, се разследва от италианската и румънската полиция. Той е от известната мафиотска фамилия Мадония. През септември 2001 г. подал в румънската Търговска палата молби за прекратяване на дейността на неговите 18 компании в Румъния, поради здравословни проблеми.

Джузепе Мадония е осъден в Италия на доживотен затвор за редица престъпления, в това число за атентатите през 1992 г., при които загинаха двама италиански магистрати, водили дела срещу мафията.