Разкритите съмнителни сделки са на стойност милиони долари. Според световните медии с аферата са свързани най-малко 10 катастрофи, станали през последните години, включително със самолета на "Американ Еърлайнс", който се разби в нюйоркския квартал "Куинс" миналия ноември.

Скандалът беше разкрит от италианските власти, според които около 1200 самолета по света ще трябва да бъдат подложени на проверки за сигурност. Самолетите са собственост предимно на малки компании, които вероятно с цел икономии, са купували употребявани самолетни части вместо нови.

В САЩ Федералното управление за авиацията е предупредило 167 страни за възможната опасност. От авиокомпаниите се иска да проверят документацията на резервните части, които може да са били доставени от разследваните сега фирми.

ФБР разследва има ли връзка между аферата и катастрофата на самолета на "Американ Еърлайнс" в Ню Йорк на 12 ноември, когато загинаха 265 души.

Италианският вестник "Месаджеро" вече публикува списък на пет катастрофи от 1987 година насам, за които има съмнения, че са били предизвикани от негодни резервни части.

Скандалът избухна след няколкото обиска, извършени в края на миналата седмица от италианската полиция в складове в Неапол и Рим. Арестувани бяха 6 души и конфискувани големи количества стари самолетни части, включително електроника, придружени от фалшиви удостоверения за годност.

Имало е дори части, доставени от склад за метални отпадъци в Сицилия.