Това е първата по рода си публикация за състоянието и човешките права на пациентите, настанени в психиатрични болници.

Близо половината от хората, които са настанени принудително в психиатирчни клиники, са там неправеморно, твърдят от Български хелзински комитет. Около три хиляди души, които са в психиатричните стационари, могат да заведат дела срещу държавата в Европейския съд в Страсбург и да ги спечелят.

Общите хигиенни изисквания не се спазват в повечето психиатрични лечебни заведения, въпреки че са лицензирани, се казва в докладa на Комитета.
Нормата за хранене в лечебно заведение е 3. 95 лв.
Най-скъпият храноден, през първата половина на миналата година, е бил в Севлиево - 1. 41 лева, докато в Кърджали, дневно на човек, са давани по 0. 56 лева, според документът .

Всички, настанени за принудително за лечение в психиатрични клиники, са там в разрез с Европейската конвенция за правата на човека, твърди Красимир Кътев. 
Предварителна оценка от лекар е необходима, за да остане един човек в такава клиника. Тя трябва да е готова до шест месеца, но този срок не се спазва, смята Кътев.

Възможност за обжалване на задържането в психиатрично заведение липсва в българското законодателство, пише още в доклада.