Това съобщи министърът на земеделието Мехмед Дикме, след посещението си в Германия.
В момента биволското месо е хит на пазара в Европа, тъй като е научно установено, че биволът не боледува от болестта "луда крава".

Германците са готови да започнат изкупуването и на българско биволско мляко. За разлика от германците българските потребители не са особено ентусиазирани в покупката на тези продукти.

Една крава дава средно 10-15 литра мляко на ден. Млякото, което дава една биволица, е двойно по-малко. Биволското мляко обаче има своите предимства пред кравето.

Биволското мляко е три пъти по-маслено от кравето - някъде около 10-11 процента. То, обаче, се усвоява по-добре от човешкия организъм. Да не говорим пък за вкуса му.

В България биволското мляко се изкупува за 42 стотинки литъра, толкова, колкото е изкупната цена и на кравето.
В момента в България се отглеждат 11 хиляди бивола -4 пъти по-малко отколкото преди половин век,Заради липсата на пазар за биволски продукти.
Биволовъдите продават биволското месо на търговците на цена 1,30 лв. килограма.
В магазина килограм биволска кайзер пастърма струва 26 лева. Цената на кофичка от 500 грама биволско мляко е 1 лев.

В Германия българското биволско мляко ще се продава на цена три пъти по-висока от тази в България. Но ще го купуват хора с 10 пъти по-високи заплати.