Хранителните стоки, продавани на ниски цени, може да са опасни. Това стана ясно след среща на земеделския министър с хлебопроизводители. Мирослав Найденов заяви, че с влизането в действие на Агенцията за храните от утре ще докаже, че кисело мляко за девет стотинки не е безопасно.

Следващата седмица министърът ще се срещне с представителите на търговски вериги, за да им обясни, че не могат да правят поръчки за определени продукти на ценови нива, които не са реални.

"И пак ще дам прословутия пример за кисело мляко. Не може да е девет стотинки. Това е компромис с качеството, разбирайте със здравето на потребителя”, коментира министърът.

По думите му подобни ниски цени са трикове, които водят до заблуда на потребителя, че купуват продукт, отговарящ на определени показатели.

"Това е търговски трик, който подвежда потребителя да си купи нещо за девет стотинки, мислейки, че е кисело мляко, а вкъщи да се окаже, че яде палмово масло. Или да си купи шпек салам за три лева, пак се повтарям, а вкъщи да се окаже, че той не е от месо”, каза още Найденов.

Според хлебопроизводителите в момента пазара не позволява при наличието на ниска цена, да съществува друга, различна от нея.

"Това не е конкуренция. Това е наложен диктат, защото търговската верига не разрешава и не приема доставка на хляб на цена, различна от най-ниската на пазара”, смята Георги Попов.

Според него продаването в собствени хлебопекарни не може да осигури съществуването на голямо предприятие. По заръка на премиера, от следващата седмица започват проверки за хляба. Заради срещата днес хлебопроизводителите се отказаха да търсят публично извинение от министъра за твърдението му ,че ядем най-некачествения хляб в Европа.

Министърът на земеделието и храните обяви още, че свиква в понеделник експертен съвет, който да изработи отраслов стандарт за производството на три вида хляб - бял, добруджа и типов. За целта всеки хлебопроизводител ще трябва да използва и стандартизирана суровина. Ще се наложи мелниците да уеднаквят стандартите си и да предлагат брашно Тип 500, например, с едни и същи показатели, а не както е сега - за всяка мелница те да са различни, посочи той.  

Хлябът със стандарт ще се прави само от брашно, мая, вода и сол. В него няма да се влагат консерванти, подобрители и други примеси. Ще заложим на изискванията за качество на зърното и брашното, каза Найденов. Той съобщи още, че стандартът няма да е задължителен, но "когато си припомним вкуса на истинския хляб, той отново ще се върне на трапезата на българина".