"От България не се изнася незаконно оръжие," съобщи говорителят на Външно министерство Елена Поптодорова.
Проверката е провокирана след излъчването на репортаж от България на френската телевизия "Канал плюс". В него се твърди, че у нас може да се купи всякакво оръжие, включително и ядрено.

Според Външно министерство, тезата, че България разполага с ядрено оръжие е абсурдна.
"За да води България преговори за членство в НАТО, за да подпише военното си споразумение със Съединените щати, за да стане член на Австралийската група, са били правени многократни проверки от нас", заяви Елена Поптодорова

В репортажа е заснета оръжейна сделка, недалеч от Ямбол. Един от интервюираните военни експерти твърди, че става дума за тактически ядрен заряд и за 152-милиметрова самоходна артилерийска остановка. Материалът е излъчен на 25 ноември тази година.
Поптодорова уточни, че не е гледала репортажа. Записът от "Льо Вре Журнал" не е пристигнал в България до този момент, въпреки че посолството ни в Париж разполага с него.
Би Ти Ви показа съкратена версия на разработката миналия петък.
В момента във Външно министерство се обсъжда евентуалната реакция срещу телевизионния канал и авторите на репортажа, допълни Поптодорова.

В своя публикация, от вчера, френският вестник "Льо Монд" е скептичен, дали историята, разказана от "Канал плюс" е достоверна.
Според изданието, авторите на материала не разполагат с доказателства, а репортажът не е предизвикал очаквания ефект. Зад всичко това се крие само борба за спечелване на зрителския интерес, твърди авторът Даниел Шнайдерман.