Източник на информация за замърсяването в миналото може да бъде намерен в книгите. Но не в съдържанието, а в хартията им, смята израелски учен.

Проф. Дан Якир от института "Вайцман" установил, че хартията на стари книги и списания в библиотечните колекции съдържа данни за атмосферните условия през периода, когато са израснали дърветата, от които тя е направена. Професорът, който е експерт по науки за Земята и околната среда, проследил ефекта от атмосферното замърсяване от използване на изкопаеми горива, като се върнал назад във времето до началото на индустриалната революция.

"Учени отдавна възстановяват данни за климатични промени в миналото въз основа на подобни източници - проби от полярен лед и пръстени в стволовете на дървета”, поясни Якир. "Методът, свързан с изследване на пръстени в стволовете на дървета, обаче изисква да се анализират данни за много дървета. Вместо да изследваме дървета, посетихме местната библиотека", заяви той.

В архивите на библиотеката на института ученият открил стари броеве на списания, които датират от повече от век. Изследвал е малки проби хартия от последователни броеве, за да установи какво е съотношението между два въглеродни изотопа. Те показват количеството въглероден диоксид, добавено в атмосферата вследствие на изгаряне на фосилни горива.