Той призова французите да бъдат особено бдителни, тъй като престъпниците непременно ще се опитат да използват всяка възможност за незаконно облагодетелстване, която им предоставя въвеждането на новите европейски пари.

В същото време еврото направи и своя дебют извън европейския континент.
Новата валута беше представена в Китай. Това е първата държава извън Европа, чийто граждани се запознават с еврото. Жителите на Пекин видяха новите банкноти и монети, които Европа ще въведе след по-малко от два месеца.
Изложението се проведе в Нумизматичния музей към Китайската народна банка.

Това ще бъде единственото отвъдокеанско представяне на новите пари на обединена Европа преди повечето европейски държави да сменят националните си валути с еврото.

Междувременно във Франция беше взето решение за специална, засилена охрана на парите заради опасност от престъпления, свързани с въвеждането на еврото. Полицаи ще има дори в магазините, където ще помогат на клиентите и ще следат за фалшиви пари.

Осемдесет килограма монети евро, на стойност 5 милиона евро, бяха откраднати от пощенски депозиториум в италианския град Бари през септември. Банда от около 10 души проникна в сградата, като срути една от стените й с машина за разрушаване на къщи, снабдена с голяма метална топка.