Хората с увреждания у нас за сетен път поискаха достъпна среда и независим живот. Новата инициатива е наречена "Системата куца", а целта й е да промени работата на институциите.

Мариана Харизанова има две висши образования - българска филология и психология.  Тя е един от многото, които смятат, че системата трябва да се промени. Мариана, както и много други хора с увреждания, счита, че в момента, ако има интеграция, тя е не благодарение, а въпреки всички институции.

"От тези близо 250 милиона лева публични средства, които се харчат в тази посока, съвсем малки капки отиват за пълноценна интеграция. Защото у нас и като общество, и като държавна политика, като институции разбираме интеграция като раздаване на пари на калпак", казва Венелин Стойчев от Института за модерна политика.

Като доказателство за куцата система експертите посочват неработещия Национален съвет за интеграция на хората с увреждания. Анализ на дейността му показва, че за шестте години от създаването си той дори не е направил проучване за нуждите на хората с увреждания.

Част от кампанията "Системата куца" са специални дървени бастуни. Хората с увреждания ще ги подарят на онези политици, които според тях не правят нищо, за да се променят нещата. Най-много ще бъдат пратени на адреса на социалното министерство.

Следващата седмица ще има и протест пред столичната община.