За лимитите по клиничните пътеки за инвазивна кардиология

По повод оплакванията на кардиолозите от орязването на средствата за инвазивна кардиология, които от догодина ще стигат за 2700 души вместо за 5000, Константинов заяви, че тези сметки подлежат на дискусия. Според него основните притеснения на кардиолозите са свързани с това, че са намалени с около 20% цените на клиничните пътеки, които изпълняват.

"През годините беше негласно споделяно мнението, че ако нещо се плаща на 100%, това са точно пътеките за инвазивна кардиология. И това може ясно да се види - ако се отваряха болници и отделения, те бяха именно в тази област. Как може една недофинансирана дейност в медицината да привлича такива инвестиции?", попита здравният министър в отговор на твърденията на лекари, че и в момента кардиологичните пътеки са подценени с 15%.    

"Кардиолозите са заинтересована страна и има съмнение дали сметките, които са представили са точни. Такива скъпи процедури се правят често и на здрави пациенти, без те да имат нужда от тях", допълни той. По думите му тази практика може директно да бъде класирана като източване.

"Когато се говори за некоректните, всички казват "да, знаем това, но ние не сме от тези". За мен е много важно да има ясни правила между самите лекари и те взаимно да се контролират. Защото те са хората, които са компетентни да кажат дали един пациент реално има нужда от такава процедура или не", каза още Стефан Константинов.

За спешната помощ

По думите на здравния министър една от мерките, които трябва да се вземат, за да има повече линейки, е те да спрат да превозват пациенти за хемодиализа.

"Болниците или трябва да се оборудват с линейки, или да сключат договори със съответните транспортни фирми", смята Константинов.

По думите му, освен недостиг на линейки, има и недостиг на персонал. "Защо се налагат материални стимулирания на служителите в края на годината, а не са раздадени в самите заплати? От следващата година ще се работи за повишение на възнагражденията на служителите в спешната помощ", категоричен е министърът.

"В държавата има един основен лимит, той се нарича бюджет. От там нататък той се разпределя - има си бюджет на министерството, има бюджет на касата и т.н. Няма ситуация, при която да се каже, че 100 души ще се лекуват, а 101-вия няма да може. Има Закон за спешната помощ, Закон за здравето, там е казано, че спешна помощ не може да се отказва", заяви Константинов.

Според него основният проблем е, че досега не е имало никакви критерии. "До момента плащането беше на преминал болен. Независимо дали е имал нужда или не - държавата плаща. Сега ще видим колко са преминавали, ще видим какво население се обслужва в съответните общини и т.н.

За личните лекари

"Какво се случваше досега? Пациентът има право да се обслужва 24 часа от общопрактикуващия лекар, но вие знаете, че това не се случва реално. Има средства, които джипитата ще могат да използват целево, но само ако се сдружават или ако дадат парите на един спешен център, който например да поеме цялата работа през нощта и в неработните дни", каза Константинов.   

По думите му в момента общопрактикуващите лекари имат избор - могат да останат на същата система, но тогава ще трябва наистина да поемат 24-часовото обслужване на пациентите, а не само формално както досега.

Финансирането на лекарствата за хемодиализа

Константинов отрече, че държавата се е "отървала" от скъпите лекарства и не плаща на болниците медикаментите за хемодиализа. Той уточни, че от март месец догодина болниците сами ще организират търгове за хемодиализните разтвори. Министърът е категоричен, че болниците , които не успеят да организират такива търгове, няма да останат без лекарства, а ще ги получат от държавата.

За направленията при специалист

"Недостигът на направления е защото досега той се извършваше изцяло по административен път, без никакъв елемент на пазарност. Пътят за решаване на този проблем е въвеждането на паралелен достъп до специалист чрез доплащане - който не иска да чака, може да си доплати част от прегледа, а останалата част да се покрие от здравните му вноски, който той така или иначе е плащал", каза здравният министър.

"Прегледът при специалист в момента струва 14,50 лв., а от догодина ще е 15,50 лв. Тези прегледи се изплащат изцяло от Здравната каса и затова всички лекари се натискат да работят с касата. Лекарите нямат право да извършват прегледи над тази цена ако работят със Здравната каса", категоричен е Константинов.

За инвитро процедурите

"Допустимата възраст за инвитро процедурите трябва да се увеличи до 50 години, а не да е 43 години, както е в момента. В момента дори срещу заплащане е забранено да се правят такива процедури на жени над 43 години. Държавата обаче ще плаща процедурата само на жените, които са до 43-годишна възраст", каза министърът.  

За тютюнопушенето

"За съжаление с последния закон не се прие тоталната забрана на тютюнопушенето, което според мен беше по-добрият вариант", каза Константинов по повод случаите на нарушения на правилата в т. нар. "заведения за пушачи". Те са забранени за лица под 18 години, но това масово не се спазва. По думите на министъра всичко опира до манталитета на самите пушачи. "Какво да направи държавата, когато родителите си водят децата в такива заведения?", попита той.

За случая в Горна Оряховица

"По случая в Горна Оряховица като акушер-гинеколог мога да ви говоря много дълго, той е много интересен, но точно като министър няма да го направя. Вместо експертно, по случая се намеси политическо говорене. Не е работа на политиците да говорят по този случай", категоричен е Стефан Константинов.