Лекарите скоро ще могат да предписват поп песни на пациентите си, за да им помагат да се справят с болката или стреса, пише в. "Дейли експрес", позовавайки се на резултатите от изследване на британски специалисти.

Учени от университета на Глазгоу са направили първото по рода си проучване за въздействието на съвременната музика върху начина, по който хората се чувстват. Данните от изследването им ще помогнат да се разбере кои типове мелодии помагат срещу болка, стрес и дори депресия.

"Влиянието на музиката върху даден човек се простира далече отвъд схващането, че бързият ритъм ускорява пулса, а бавният го забавя. Музиката изразява емоция като резултат от много фактори, сред които тон, структура и други технически характеристики на песента. Текстът също оказва влияние, както и редица субективни фактори - кога човек за пръв път е чул парчето, дали го свързва с хубави или тъжни събития", казва д-р Дон Нокс, ръководител на изследователския екип.

За целите на изследването специалистите пускали различни типове музика на доброволци, които трябвало да отбелязват в графа как отделните парчета са ги накарали да се чувстват.

Въз основа на получените резултати авторите смятат да създадат математически модел, който обяснява въздействието на различните типове музика върху начина, по който се чувстват хората.