Те потърсиха екипа ни след репортажите, които ви показахме миналата седмица за трима заболели от смъртоносния вирус след операции и кръвопреливане.

През месец май миналата година Евгения Петкова е оперирана по спешност в болницата в Стара Загора. Два месеца по-късно е приета в инфекциозното отделение с хепатит С.

Кръв не й е преливана, но жената е убедена, че е заразена в болницата. Евгения разказа, че медицинските сестри поставяли с една и съща спринцовка лекарство в абоката, за да не се съсирва кръвта.

"В хирургията забелязах, че сестрата си носи спринцовката в джоба. Аз нямах индивидуална и с една и съща тя поставяше хепарин и на другата жена", обясни Евгения.

Попитана дали е видяла това, жената потвърди: "Да. Аз нямах индивидуална спринцовка, както беше в инфекциозното отделение."

Същото разказа и Николай Стоянов. Той е приет в същата хирургия в края на май. До тогава активно е спортувал. Два месеца след лечението спешно постъпва в инфекциозното отделение също с хепатит С.

"Идва сестрата и с една инжекция ти слага част от хепарина и си я прибира. Най-вероятно всички са теглили от една банка хепарин, или са слагали с една спринцовка", посочи Николай.

На въпрос дали това е било правено само от една сестра или е било практика, той каза: "Не само една сестра. Практика беше. Абсолютно всички работеха така."

Двамата се усъмняват, едва когато виждат на болничното шкафче в инфекциозното отделение, че всеки пациент има индивидуална спринцовка и консумативи.

Миналата седмица директорката на болницата д-р Бекярова заяви пред екипа ни, че в болницата спазват всички изисквания за стерилизация и хигиена и не може да стане заразяване на пациенти с хепатит С.

"Не мога и не искам да се правя на следовател. Има си органи, които трябва да разследват", заяви Евгения Петкова.

Евгения и Николай също са решили да търсят истината чрез съда. Не искат същото да се случи и на децата им.