Хиляди са некоректните към служителите си фирми в България, заяви в студиото на "Тази сутрин" директорът на Главна инспекция по труда Румяна Михайлова. Тези 11 фирми, които бяха дадени на прокурор, са най-фрапиращите случаи, сред 72 проверени през последните месеци. Някой от тези работодатели дължат по 12-15 заплати на работниците си.

По думите й част от тези фирми са структоопределящи в районите, където работят. Занимават се с различен тип дейност.

След предписанията и налаганията на санкции, даването на прокурор е последната мярка, до която може да прибегне Главна инспекция по труда, обясни още Румяна Михайлова. Разчитаме прокуратурата да извърши сериозна проверка на тези предприятия.

Глобата за неизплатена заплата е 15 000 лв. за всеки отделен работник, обясни още Румяна Михайлова. И други случаи сме давали на прокурор.

Тези 11 фирми, които бяха дадени на прокурор миналата седмица, са фирми, които имат пари, но не плащат. Проблемът обаче не е, че нямат пари да платят, смята Михайлова.

Според Румяна Михайлова не могат да бъдат проверени абсолютно всички фирми, защото в ГИТ работят 392 инспектори, а подадените само за миналата година сигнали за некоректни работодатели са над 16 000. Въпреки това там където са направени проверки, са установени 25 000 нарушения от различен тип - неплащане на заплати, неспазване на наредби за облекло, работно време и др. На тези фирми са наложени санкции.

Що се отнася до неизплатените заплати най-тежките случаи са там, където предприятията са обявени в процедура на несъстоятелност, обясни Михайлова.

Все по-често в трудовата инспекция постъпват сигнали от хора, чиито трудови договори са прекратени, а те не са получили заплати и обезщетения.