Норвегия днес е в национален траур заради избиването на 92-ма души в двойния атентат в Осло и на остров Ютьоя. Някои от ранените са в тежко състояние и броят на загиналите може да се увеличи. Атентаторът направи пълни самопризнания и заяви, че действията му са били "зверски, но необходими".

Андерш Брайвик е действал съвсем целенасочено и е подготвял нападението си две години. Той е написал манифест от 1500 страници срещу мултикултуризма и срещу настъплението на исляма в Европа. В творението си убиецът е написал, че очаква 95 процента от хората в Европа да осъдят атентатите и да го нарекат "най-голямото чудовище от Втората световна война досега".  Брайвик каза още, че иска да обясни действията си пред съда в понеделник. Той твърди, че е действал сам, въпреки изказаните вчера подозрения на полицията, че в атаките може да е участвал и втори човек.

Брайвик е публикувал и 12-минутно видео в Youtube, в което се редуват яростни нападки срещу привържениците на исляма, антикомунистически текстове и почит и  възхищение пред средновековните кръстоносци. Възгледите на 32-годишния Брайвик са стреснали дори антиислямската група в социалните мрежи "Стоп на ислямизацията на Европа", която отказала да го приеме в своите редове. Съседите му обаче не са подозирали какъв човек живее близо до тях.

Хладнокръвното убийство бе осъдено дори от сочени за ксенофобски крайнодесни организации в Европа. Паметта на загиналите бе почетена във всички храмове в скандинавската държава.

Спонтанна инициатива на стотици хора започна в памет на загиналите при трагедията. Пред посолствата на Норвегия по света, местните граждани поставят цветя в знак на съпричастност. За съжаление пространството пред посолството на скандинавската страна в България остана празно. Само една жена донесе букет цветя тази сутрин. Освен норвежкото знаме, което е спуснато наполовина заради националния траур, Естония също свали своя флаг в знак на съпричастност.