Има опасност документите за престъпленията на комунистическия режим и за ограбването на държавата да бъдат засекретени.

Класифицирана информация е държавната тайна, служебната тайна и чуждестранна класифицирана информация. Петчленна Държавна комисия по сигурността на информацията, назначена от правителството, ще се грижи за нейното опазване.

Списъкът със сферите, които са държавна тайна - общо 107 позиции, е основен проблем в закона, смята депутатът от НДСВ Тошо Пейков. Така, според него, хората няма да узнаят истината за престъпленията на комунизма.

Комисията по досиетата също се обяви против закона в сегашния му вид, защото така дейността й ще бъде блокирана.
Всеки, който ще ползва класифицирана информация, ще попълва въпросник с данни, включително и за близките си. След това ще бъде проучван от Националната служба "Сигурност", включително следен и подслушван.

Всеки началник на служба има право на това, каза бившият шеф на Комисията по национална сигурност Йордан Бакалов. Срокът за проучване може да се удължава, но тъй като конкретен срок не е посочен, едно проучване може да продължи вместо 60 дена примерно 1 година, допълни той.
Този пропуск е допуснат умишлено, според Бакалов.

Законът може да бъде променен преди окончателното гласуване в следващите три седмици. Всички парламентарни групи го подкрепиха по принцип, защото законът е част от усилията за приемане в НАТО.