Зимата у нас често се свързва с трудно проходими пътища. Докато машините се борят със снега по натоварените трасета, мъж от Търговище с подръчни средства успя да реши своя проблем с дълбоките преспи.

Колата е на повече от 25 години. Вместо да я предаде за желязо обаче собственикът решава, че в старото возило има още хляб и с подръчни средства прави от леката кола снегорин.

“Един стар варел, който е срязан и е направен на гребло. Укрепващите части са от стари и използвани материали и една лебедка за повдигане на греблото. Да ви кажа откровено може би за стотина, сто и петдесет лева всичко излезе, а ако трябваше да я хвърлим на вторични суровини - 200-300 лева ще ни дадат”, обясни Байчо Гаджанов, собственик на снегорина.

Изобретението работи безотказно вече трета година. Даже при минусови температури колата-снегорин пали от първия път. Както казват старите хора, неволята научила стопанина. Идеята се родила, докато се борели със снежните преспи в двора.

“Площта е около два декара. Два-три пъти да завали в годината, пак трябва да го имаш. Преди това се интересувах от малки машини, но те са съвсем мънички и не могат да ми свършат работа. Тук половин час след като си изчистил, пак го е върнал снега вятъра”, допълни Гаджанов.

Сега изобретателят обмисля да усъвършенства возилото снегорин. Избрал е друг стар автомобил, който по-лесно ще преодолява снежните преспи.

Причудливото изобретение, което е в пъти по-евтино от снегорините, а върши същата работа, гледайте във видеото.