Министър Петканов уточни, че в МВР съществува порочна практика при вътрешни проверки или предложения за уволнения, уличените да излизат в дълги отпуски или болнични, които препятстват отстраняването им.

Министърът призна, че основен и все още неразрешен проблем за МВР остава организираната престъпност, неразкритите взривове и показни убийства.

"Как ще се пребори МВР и по-точно службите, които се борят с организираната престъпност, с проблема, че част от лидерите на тази престъпност са агенти на МВР. И това парира работата срещу тях?"

"С констатацията ви частично съм съгласен. И многократно съм поставял този въпрос пред директорите на службите. Има случаи, в които наистина се прави умишлено и е за да се прави чадър. Но, както вече ви казах, този чадър трябва да бъде свален", убеден е вътрешният министър.

"От информацията, която вие имате, може ли да се смята, че човек, като вече покойния Самоковец, е имал чадър от службите?"

"Под онази форма - не. Иначе - мисля, че да. Аз самостоятелно освободих още трима и ги изпратих в жандармерията. Това са различни от онези 5-6 души, които бяха освободени заедно с началника им."

"През август месец казахте, че според НСБОП, Самоковеца и Доктора са на върха в йерархията на контрабандата, но че МВР няма преки доказателства срещу тях. Все още ли мислите така. По отношение на Доктора?"

"Те не са станали ангелчета."

"А в НСБОП има ли установени служители, които да са чадър на Доктора, не само на Самоковеца?"

"Това не мога да кажа сега."

"Представители на управляващото мнозинство заявиха през последните дни, че в първите месеци може да се очакват промени в правителството. В службите може ли да се очакват такива?"

"Скоро може би не. Ако питате за генерал Миланов и полковник Григоров - до момента не е обсъждано."