След повишаването на готовността за отблъскване на терористични нападения, президентът на Съединените щати Джордж Буш свика Съвета за вътрешна сигурност. Обсъдени са били мерките за охрана на ключови обекти и гаранции за безопасността на населението.

Засилени са били мерките за сигурност около националните летища, пристанищата, мостовете и атомните електроцентрали. Под усилена охрана са всички обекти, които биха могли да станат мишена на терористите. В столицата Вашигтон за първи път полицаите са се появили по улиците с автоматично оръжие. Край града са били разположени батареи с ракети земя-въздух. Пътната полиция е предприела по-чести проверки на шофьорите. Водачи на обучени кучета са започнали да патрулират с питомците си по гари и летища за откриването на заложени взривни устройства. Властите обаче изтъкнаха, че американците трябва да продължат да водят нормален живот. Посочено беше, че въпреки данните, че Ал Кайда вероятно подготвя атаки през празничните дни, не необходимо хората да променят плановете си за Коледа. Нужна е само повишена бдителност.

Дипломатическите представителства на САЩ по света продължават да работят, но в условията на засилени мерки за сигурност. Това съобщи говорителят на Държавния департамент Ричард Баучър.