На същото мнение са министърът на енергетиката и председателят на парламентарната комисия по енергетика.
Вчера премиерът Сакскобургготски обяви, че усилията за закриване на трети и четвърти реактор вървят в посока 2006 година. В подкрепа Димитър Калчев, министър на Държавната администрация спомена, че след като АЕЦ е проблем в отношенията ни с Гърция и Румъния, трябва да се действа радикално.
Десетина дни по-рано енергийният министър Милко Ковачев посочи, че ще настояваме трети блок да работи до 2008 г., а четвърти - две години след това.

"Не мога да коментирм, разбира се, никакви изказвания, но считам, че решението на въпроса е да се публикува споразумението от 1999 година", каза Милко Ковачев.

Споразумението предвижда до края на 2002 г. да се определи дата за закриване на трети и четвърти реактор. Брюксел иска това да е не по-късно от 2006 година.

На въпрос на Би Ти Ви премиерското изявление било ли е съгласувано с кабинета, Ковачев отговори:
"Не знам някой де е вземал такова решение."

"Позицията за трети и четвърти блок на АЕЦ ще бъде решена, след като бъде приета концепцията за развитието на енергетиката от Правителството на Република България, което предстои да се случи след 31 януари", заяви Костадин Паскалев, министър на регионалното развитие и благоустройството.

След като кабинетът одобри концепцията на енергийното министерство през март ще се гласува държавната енергийна стратегия.


"Т.е. всички други срокове в момената са по-скоро измислени, отколкото реални", бе категоричен министър Костадин Паскалев.

"Аз мисля, че някои изявления нищо не представляват и няма някакво тайно решение", каза Веселин Близнаков, председател на парламентарната комисия по енергетика.

Говорителят на комисаря по разширяването Гюнтер Ферхойген Жак Кристоф Филори заяви за Би Ти Ви, че не знае преговорите за АЕЦ да са навлезли в нова фаза и посочи като единствен факт, Споразумението от 1999 година.