Гражданският иск Мохамед Халаф ще заведе в България, тъй като той е и български гражданин. С него той ще търси морално, а не финансово овъзмездяване.

"Даже аз не искам Саддам Хюсеин да бъде съден на смърт, защото смъртта и убийството трябва да свърши, да престане да има в Ирак. Искам Саддам Хюсеин да остане жив да види, какъв Ирак ще бъде изграден срещу него - демократичен Ирак", казва Халаф.

За намерението си Халаф вече има подкрепата на Хелзинския комитет. По негова информация, трима иракски кюрди в Брюксел и една иракчанка, в Бейрут, също ще заведат дело срещу бившия диктатор.

"Аз призовавам всички иракчани, където и да са да заведат дела срещу Саддам Хюсеин такива, както аз завеждам това дело, защото има опити в чужбина и в Ирак да бъде измъкнат Саддам от такъв съд", казва Халаф.

Журналистът напуска Ирак през 1978 година, след като той и негови колеги отказват да станат членове на управляващата партия "БААС". Напускат нелегално. За близките им започват дни на психически и физически тормоз. Халаф остава извън родината си 25 години. За първи път се връща в Ирак през август, след като режимът е свален. Тогава разбира, че баща му е починал след престоя си в затвор на Държавна сигурност.

"Не можах да повярвам, че това е моята страна. Хората просто са съсипани, на всяко лице четете, виждате просто болката и страданието", казва журналистът.

Комитет за подкрепа на жертвите от геноцида по време на управлението на Саддам ще бъде учреден догодина. Подкрепата си за каузата му са дали български журналисти и интелектуалци.