Днес правителството одобри актуализираната стратегия за противодействие на престъпността през следващите 2 години.
Министър Петканов обясни, че основен приоритет в нея е борбата срещу организираната престъпност.

Ще продължи кампанията за отнемане на оръжията на хора от криминалния контингент. Според данните на МВР, до този момент са отнети разрешителните на над 220 души.

Кабинетът одобри искането на вътрешния министър да бъдат отпуснати 3 милиона лева за изпълнението на стратегията. С тези пари ще бъдат купени 4-5 робота за обезвреждане на взривове, камери и други.

"Оставам с надеждата, че тази стратегия ще бъде реализирана и 2004-та ще бъде преломната година в борбата с организираната престъпност", посочи Георги Петканов.

Той каза още, че в МВР са започнали да работят за реализиране на идеята за връщане на задължителните адресни регистрации.

"Тази идея витае в нашите МВР-среди твърде отдавна, но понеже очаквам каква би била вашата реакция, бях предпазлив и не бързах. Сега вече съм изключително спокоен, тъй като идеята идва от 6-7 изключително авторитетни кмета", съобщи вътрешният министър.

Представителите на местната власт са излезли с предложението на среща с ръководството на МВР преди два дни. Министър Петканов обясни, че при липсата на задължителна адресна регистрация, издирването на лица, които трябва да бъдат задържани от полицията, е много трудно и понякога успехът се дължи на чистата случайност.

ДПС ще подкрепи в парламента стратегията за борба с престъпността стана ясно след среща на ръководството на Движението с вътрешния министър Георги Петканов. След разговорите той обясни, че се предвижда босовете на групировки да бъдат притиснати с икономически и финансови мерки. По думите му, причината е, че те са организирали структурите си на няколко нива и истинските шефове вече са "с бели якички", а престъпленията им - трудно доказуеми. Затова новите мерки предвиждат ревизии и конфискация на имуществото.

Според председателя на БСП Сергей Станишев, вътрешният министър Георги Петканов е показал желание да се справи с престъпността. Дали ще успее обаче, Станишев не се нае да прогнозира. Така лидерът на лявата партия отговори на въпроса, дали и според него, както според Надежда Михайлова, правителството няма политическа воля за борба с престъпността.

Повече от два часа Сергей Станишев дискутира по проблемите на следствието в Националната следствена служба. Според него, от МВР към следствието минават много малко оперативни разработки, свързани с дейността на организираната престъпност. Това е и причината така наречените босове да са на свобода, смята председателят на лявата партия. На въпрос на Би Ти Ви дали причината е в политически чадър, натиск или некадърност, Станишев отговори: "Вероятно има и от трите."

Следователите подкрепиха мнението на лидера на БСП, че получават малко информация от МВР за големите престъпници.

"Хората, за които вестниците пишат, са твърде известни, за да са босове. Всички тия клюнове. Ние нямаме достатъчно информация и това вече е обезпокояващо", посочи Румен Георгиев, и. д. директор на Националната следствена служба.

"Смятам, че трябва да има действия на МВР, с които да притискат психологически босовете на организираната престъпност. Не мога да разбера защо хора, за които вестниците пишат, че са босове на престъпния свят, се разкарват с по 20 души охрана и три джипа. Това, съм убеден, че може да бъде премахнато с някаква инструкция например. Те така, както нахлуват в МВР, могат да го превземат", коментира Сергей Станишев.

БСП ще излезе с обобщени предложения за мерки срещу престъпността. Станишев не уточни още колко време дава на правителството за справяне с този проблем, но допълни, че темата за вота на недоверие не е изчерпана.