Председателят на Софийския окръжен съд Нели Куцкова изрази опасения, че представителите на прокуратурата в новоизбрания състав на Висшия съдебен съвет ще действат по заповед. Нели Куцкова заяви това пред репортери, след съвместното заседание на стария и новия състав на Висшия съдебен съвет.

Близо 14 000 кадрови назначения и повече от 50 000 документи, наредби и правилници, свързани с работата на съдебната система, е приел старият състав на Висшия съдебен съвет през своя пълен 5-годишен мандат.

"Този съвет до известна степен допринесе и за промените в Конституцията, в частта за съдебната власт. Така че аз мисля, че имаше един добър мандат, изпълнен със сериозни постижения", посочи правосъдният министър Антон Станков.

Председателката на Софийския окръжен съд Нели Куцкова изрази опасения, че някои от новоизбраните представители на прокуратурата във Висшия съдебен съвет може да действат по заповед.

"Обещавам публично да се извиня, ако не съм била права", заяви Куцкова.

От квотата на прокуратурата в новия състав на Съвета бяха назначени заместникът на главния прокурор Христо Манчев, началникът на отдел "Следствен" във Върховната касационна прокуратура Цеко Йорданов и колегата му от административния отдел на прокуратурата Митьо Марков.

"Няма такива неща. Това са мечти, които се тиражират в медийното пространство. Членовете са магистрати, независимо дали са съдии или прокурори, следователи, научни работници и адвокати. Ние трябва да работим за благото на съдебната система", заяви Христо Манчев.

Заместникът на Никола Филчев определи новия състав на Висшия съдебен съвет като добре балансиран от специалисти в различни области на правото. По думите му, първата задача на новия съвет е до края на март 2004-та година да бъдат избрани или преизбрани с 5-годишен мандат ръководителите и техните помощници в съдебната система.