Кабинетът представи днес поредната нова порция антикризисни мерки. Държавният бюджет ще бъде актуализиран по-рано от очакваното, но данъците няма да се вдигат. Какво ни чака, отговарят в репортажа си Димитър Анестев и Светослав Иванов.

Първоначално кабинетът планираше бюджетът да се актуализира през лятото, но предложението отиде в парламента още днес. Премиерът и финансовият министър заявиха, че са избрали по трудното решение - да свиват разходи, вместо да вдигнат ДДС.

"Министрите, агенциите, правят планове в момента, защото всеки има право. Единият, ако иска да направи тези икономии, да гаси лампите, другият да си махне секретарката... Разпоредил съм днеска персонални шофьори да се махат, колите на гараж", обясни премиерът Бойко Борисов.   

"Решихме да не тръгваме както някои от нашите съседи и европейски страни по най-лесния или най-бързия начин, а да се заемем с тежките структурни реформи”, каза Симеон Дянков.  

Очаква се от икономиите в администрацията да се спестят 900 милиона лева.

"Говорим за 20% икономии от държавната администрация. Не го тълкувайте като 20% съкращения", призова Константин Тренчев.

Освен орязаните харчове за 900 млн. кабинетът се надява чрез по-добра събираемост и контрол върху продажбите на цигарите и алкохола в хазната да постъпят още 400 млн.

"Ако трябва на всяка бутка ще сложа по един полицай. Затова в МВР съкращаваме 13%, а не 20%. За да има на всяка бутка полицаи", каза Борисов.

С актуализацията на бюджета обаче, икономисаните 900 милиона се предвижда да отидат за здравеопазване, за компенсиране на тютюнопроизводителите, за транспорта и за инфраструктурата, както и за военни хеликоптери, купени от предишната власт.

По темата за изплащането на болничните кабинетът се договори със социалните партньори работодателите да плащат 70% от надницата на работника през първите три дни от болничния лист. При надница от 20 лева, при сегашната схема, работникът получава от държавата и работодателя 52 лева за първите три дни болничен. С новия модел работникът вече ще взема с 10 лева по-малко, но те ще са плащат само от работодателя.

"Това е компромис от страна на работодателите, тъй като основното, което ние печелим, а и не само ние, а бизнесът и страната, е запазването на данъците", обясни Камен Колев.

Като друга антикризисна мярка кабинетът обмисля все пак да емитира облигационен заем. Тези пари няма да се харчат, а ще се депозират във фискалния резерв на страната, за да се демонстрира още по-голяма устойчивост на Валутния борд.