След 15-годишна практика в закаляване на кърмачета и деца, доктор Таня Стойкова разви и методика за "плуващите бебета" при лечение на заболявания, като синдром на Даун, аутизъм, рахит и ставни луксации.

Процедурите са под съпровод на Брамс, Моцарт, Шопен и Бетовен. Така се тушира стресът от водата, твърди д-р Таня Стойкова, която е научила 620 бебета да плуват, някои от които едномесечни кърмачета. Преди да започне да плува Зорница е била напълно неподвижна. Една година по-късно движи ръцете и краката си и преплува по няколко дължини. Стефан е приет в дома трудно подвижен, с тежък рахит. След 5 месеца лечение във водата, той върви стабилно дори, според педиатърката изпреварва в развитието си доста от своите връстници.

"Децата с ДЦП са предимно лежащи деца, а ние чрез водата ги караме да опознаят света, да започнат те чрез плавателните движения да се придвижват до играчка, играят с друго дете, което на суша не могат. Ние си поставяме цел да раздвижим тези деца и да ги направим способни сами да се самообслужват и да ходят", казва д-р Таня Стойкова - ДМЦГ-Силистра.

Водата е доказала благотворния си ефект при над 50 деца с различни парези и други заболявания. Подобрението е видно на петата процедура, но за първите резултати е необходим най-малко след 1 месец занимания във водата.