Над 40 вида риби в Средиземно море рискуват да изчезнат през следващите няколко години, като една от причините е свръхриболовът. Това сочат резултатите от изследване на Международния съюз за защита на природата.

Изследването е обхванало 519 вида и подвида риби. Според данните над 8 на сто от тях, приблизително 43 вида, са критично застрашени или уязвими. 14 от 15-те най-критично застрашени вида са акули и скатове, а 8 от 15-те вида, обявени за уязвими, са акули, а останалите 7 - костни риби.

Според доклада в рибарските мрежи попадат стотици морски обитатели, които дори нямат търговска стойност. В резултат на интензивния риболов от изчезване са застрашени редица видове акули и скатове, както и други морски обитатели като делфини, китове, костенурки, птици. Например подозрение буди рязкото намаляване на популацията на червената риба тон Thunnus thynnus в Средиземно море и източната част на Атлантическия.

Изследването на Международния съюз за защита на природата е първото, което се опитва да направи преценка на популацията на видовете риби в дадено море.