В София американците ще търсят политическо съгласие от българското правителство за установяването на американски военни бази у нас, обясни говорителят на Министерството на външните ни работи - Любомир Тодоров.

Американската делегация ще разговаря с президента, с премиера, с министрите на отбраната и на външните работи. Темата е - не дали, а какви бази ще има в България.

Президентът Георги Първанов не се ангажира с категорична позиция дали да има чужди бази у нас. Според него дискусията тепърва предстои. От Външно обаче са на мнение, че идеята вече има консенсусна подкрепа сред парламентарно представените сили.

"България има принципната готовност да обсъжда варианти за разполагане на американски бази. Те могат да имат различен характер - временен, постоянен, подготвителен", посочи говорителят на МВнР.  

Преди дни американският военноморски аташе Кристофър Макдоналд предположи, че става дума за летищата в Граф Игнатиево и Безмер.
Българският посланик в Съединените щати Елена Поптодорова пък цитира командващия американските въздушни части в Европа и предположи, че у нас ще се мести т. нар. ескадрон "Делта" от товарни и разузнавателни самолети и машини за наблюдение и събиране на данни. Като възможен приемник се сочи и летище "Сарафово".
От сухопътните ни бази американските експерти вече познават хасковския полигон "Корен" и сливенския "Ново село". Споменава се и пазарджишкия полигон "Црънча", където тренират силите за специални операции на армията.

Досега американски дипломати и военни намекваха, че не можем да очакваме големи постоянни бази, а по-скоро временни и тренировъчни.

"Утре ще се стигне до средно ниво на конкретност", посочи Любомир Тодоров.

Какво означава това, вероятно ще стане ясно утре.