Офицери от Националната служба за борба с организираната престъпност /НСБОП/ са покровителствали дейността на Константин Димитров-Самоковеца. Това заяви тази сутрин пред Би Ти Ви бившият директор на Националната служба "Сигурност" генерал Атанас Атанасов.

Той разясни, че след като напуснал Националната служба "Сигурност", е дал на вътрешния министър Георги Петканов разработка с данни за тези офицери. Впоследствие те били пенсионирани с почести.

"Това са така наречените оперативни чадъри. Това е нещо, което е известно в службите, но то може да бъде разкривано бързо", поясни ген. Атанас Атанасов. 

При управлението на Обединените демократични сили не е имало политически чадър върху дейността на хора като Самоковеца. Тогава имаше политическа воля за борба с престъпността, каза генерал Атанасов. Той сравни вчерашното изказване на американския посланик Джеймс Пардю, че у нас сега липсва такава воля, с думи на бившия премиер Иван Костов.
Според Атанасов, тезата им е една и съща: "На практика организираната престъпност не представлява противник на управляващите. Случайно ли е това при двамата? Ха, не вярвам да са се договаряли."