За да практикуват, лечителите по нетрадиционна медицина и екстрасенсите трябва да са издържали изпити по анатомия, физиология на човека и обща патология. Очаква се законът да влезе в сила от следващата година.

В закона за първи път има глава за правата и задълженията на пациентите. Ако някой пропусне профилактичен преглед или имунизация, ще плати глоба от 50 до 100 лв.

Ако болен от заразна болест откаже задължителна изолация и лечение, ще плаща 500 лв. Такива пациенти ще бъдат настанявани в болница с полицаи.

По време на лечение в болниците пациентите могат да ползват услугите на психотерапевт, адвокат и свещенник. Лекарите се задължават да дават пълна информация на пациентите за здравословното им състояние.

За фалшиви болнични фишове лекарите ще плащат до 3 000 лева за първо и до 10 000 лева за второ нарушение.

Забранява се пушенето на обществени места. Заведенията ще трябва да осигурят отделни зали за пушачи и за непушачи.

От 2005 година ще бъдат възстановени здравните кабинети в училищата и детските градини.

Забранява са рекламата на всички видове лекарства, както и на алтернативните методи на лечение.

Клонирането на хора и евтаназията са забранени в България. Това е записано в закона за здравето. Лекари, които извършват евтаназия, ще бъдат глобявани от 200 до 2 000 лева. При клониране санкциите стигат до 50 000 лева. Забранява се и използването на техники за изкуствено оплождане с цел подбор на пола на детето. Опити за модифициране на човешкия геном са възможни единствено с профилактична или лечебна цел.