Инициативата се ползва с подкрепата на европейските страни и с устното одобрение на генералния секретар на ООН Кофи Анан, но няма официален статут.

Израел категорично отхвърля плана, наричайки го "опасен", докато палестинският лидер Ясер Арафат засега отказва да го подкрепи.

Съвместно управление на Ерусалим, а палестинците да се откажат от правото на близо 4 милиона бежанци да се върнат - това са ключовите точки на Женевското споразумение. Документът предвижда създаването на палестинска държава, както и почти пълно израелско изтегляне от Западния бряг и ивицата Газа. Докато така наречената "пътна карта" за Близкия изток, подкрепяна от Вашингтон, предвижда първо да се гарантира сигурността, а след това да се решат политическите въпроси, при Женевското споразумение е обратното.

Според Би Би Си, документът представлява това, което по-голямата част от света смята за основа за справедливо решение на конфликта. Планът от 50 страници е резултат от близо тригодишни тайни преговори между бившия израелски министър на правосъдието Йоси Бейлин и бившия палестински министър на информацията Ясер Абед РАбо.

Представянето на плана идва в момент на продължаващо насилие в Близкия изток. Израелски сили с над 60 танка нахлуха в град Рамала и арестуваха 30 палестинци. При операцията бяха убити четирима палестинци.