Министърът ще говори за криминогенната обстановка в страната. Съветът трябваше да се събере миналия четвъртък, преди дебата за престъпността в парламента. Заседанието не се проведе заради натоварената програма на премиера.

Един от поводите за свикването на Съвета по сигурността са зачестилите през последните седмици тежки престъпления.

На 5-и ноември, близо до румънското посолство в столицата, беше убит Евгени Стефанов - известен като Женята. Главният секретар на МВР генерал Бойко Борисов заяви, че Стефанов се е занимавал с наркобизнес и е бил сред приближените на убития на остров Аруба Поли Пантев.

Два дни по-късно - на 7-и ноември - четирима души бяха ранени при побой и престрелка между видни представители на бившите силови групировки в дискотека "Ескейп" в столицата. Престрелката стана пред очите на около 2 000 души. Спречкването е станало между групите на Косьо Самоковеца и Красимир Маринов - Маргина. В дискотеката е бил и Дмитрий Минев, известен като Димата-Руснака.

На 9-и ноември взрив разруши част от заведението "Визаж" към едноименната модна агенция на Евгения Калканджиева. Ударната вълна разби стъклата на офиса на агенцията, както и на близките жилищни сгради.

На 13-и ноември 29-годишният криминално проявен Николай Христов, известен още като Данкина, беше разстрелян в столичния квартал "Надежда". По информация от СДВР, Данкина е бил регистриран за търговия с наркотици, автокражби и магистрални грабежи.

Два дни по-късно в центъра на София бомба избухна на перваза на жилището, където живеят родителите на скандално известният радиоводещ Боби Цанков.

Преди 2 дни 24-годишен мъж бе ранен тежко, след като намери в контейнер за отпадъци и по грешка задейства ръчен гранатомет. Инцидентът стана в софийското село Панчарево.

Вчера беше убит един от създателите на ВИС - 40-годишният Румен Маринов, по прякор Нарциса. От СДВР съобщиха, че е разпитван за спекула, хазарт, финансови измами. Убитият е сред най-приближените на вече покойния Васил Илиев и е кум на брат му Георги.

Съветът по сигурността към правителството ще обсъди и мерките, които се предприемат в страната след атентатите в Истанбул. По темата ще докладват главният секретар Бойко Борисов и директорите на специалните служби. В заседанието на Съвета по сигурността ще участва и говорителят на кабинета Димитър Цонев.