27-годишна жена от Стара Загора роди и обиколи света със статут на покойник по документи. Преди дни жената кандидатства за нов международен паспорт. Служителката на гишето иска за справка личната й карта. Но… личните документи на Петя Илчева били невалидни „поради смърт".

По документи лицето е починало през есента на 2009 година. Но в този период жената се радва първото си дете, пътува до Италия с кола. В паспортната служба във Велико Търново, където обявяват документите й за невалидни поради смърт, първоначално не проумяват грешката.

"В КАТ се опитаха да направят проблем, искаха да отида на място да видят, че наистина съм жива или да им подам молба, че съм жива, но служителката там се ядоса и каза, че на нейна отговорност ще ми смени статуса на шофьорската книжка", разказва Петя Илчева. Така с едно кликване на мишката проблемите за Петя приключват

„При обработката на такъв списък получен от кметство Добри дял се установи, че лицето Петя Бойчева Бойчева фигурира в този списък и към документите е приложена лична карта на лицето, в резултат на което служителката обработваща списъка е унищожила личната карта", каза Венета Митева, началник „Български документи за самоличност" при ОДП на МВР, Велико Търново.

В кметството в Добри дял потърсихме жената поставила подписа си под въпросния списък – служителка каза на екипа ни, че на 21.08.2009 я е изселила и „омастилила” картона.

Оказва се, че Петя е загубила личната си карта, която била намерена и предадена в кметството на селото. Служителката там предала изгубения документ в полицията заедно с личните карти за унищожаване на наскоро починали. И от там вече попаднала веднъж в този списък на починали граждани, оттам я завеждат като починало лице.

„ Грешката е моя при починали, защото му е набран на компютъра и само променям това. Но питам, след като таз госпожа, която е или господин, който е вкарвал значи, като вече стигне акт за смърт и дата на смъртта вижда, че няма смърт, а загубена какво е писал там, за да я заличат и да я впишат „починал”, на какво основание?! Едно име на починал не е достатъчно!", коментира  Иванка Маринова, секретар в кметство с. Добри дял. И докато едните и другите се лутат в грешките си Петя вече има повод за втори рожден ден.

„Умряло ми е злото" както се казва и така реагираха всички мои роднини и близки.", казва самата Петя Илчева.