Четири часа депутатите изслушваха премиера, външния и вътрешния министър за правителствената политика по Шенген.

107 гласа “за" подкрепиха усилията на правителството за присъединяването на страната към споразумението на Евросъюза за свободно придвижване на хора и стоки. Вътрешният министър Цветан Цветанов показа с мултимедия как управлението на ГЕРБ се справя с евроизискванията.  

Бившият вътрешен министър, а сега депутат от БСП, Михаил Миков поиска прегласуване, защото според него не може Народното събрание да приема акт, с който да се намесва във външната политика, осъществявана от кабинета.

Междувременно, след днешното заседание на работната група, която представи в Брюксел резултатите от техническата проверка в страната ни, стана ясно, че няма да успеем да влезем в Шенген през март. Основните забележки към България са свързани с контрола на южната сухопътна граница.

По границата ни с Турция са отчетени най-много проблеми. Липсвала екипировка за установяване на трафик с хора, липса на адекватна подготовка на митническия персонал и недобро планиране на патрулната дейност. Докладът ще бъде обявен официално следващия месец.

След две седмици групата ще се събере отново, а за март се планира втора проверка на място, съобщиха за bTV източници в Брюксел. Насрочването на проверката тогава практически означава, че очакваното за тогава влизане през март ще се отложи.